keskiviikko 31. heinäkuuta 2013

Hedelmäsalaatti



  • hedelmiä maun mukaan

Pilko hedelmät yhteen isoon kulhoon ja sekoita. Hedelmät voi pilkkoa kerroksittain myös suoraan annosmaljoihin kuten kuvassa on tehty.



Munkit


  • 5dl maitoa
  • 50g hiivaa
  • 1tl suolaa
  • 1½dl sokeria
  • 1rkl kardemummaa
  • 2 kananmunaa
  • 15-18dl vehnäjauhoja
  • 1dl sulatettua margariinia
Paistamiseen: munkinpaistorasvaa tai öljyä
Päälle sokeria

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi, ja kaada se yleiskoneen kulhoon. Lisää lietetty hiiva, sula margariini, mausteet, sokeri ja kananmuna. Lisää aluksi reilu puolet jauhoista ja loput vähitellen kunnes tuloksena on pehmeä, mutta leivottava taikina. Taikina pitää olla pullataikinaa pehmeämpää, jotta munkeista tulee pehmeitä.

Nostata taikina liinan alla. Pyöritä nouseesta taikinasta pieniä pullia ja nostata niitä n.10 min.

Kuumenna paistorasva tai öljy riittävän kuumaksi. Tee testi: jos öljyyn laittaa pienen palan taikinaa, ja se alkaa heti paistua ja nousta pintaan, niin lämpö on sopiva.

HUOMIO! Öljy/paistorasva on todella kuumaa, varo roiskeita! Huolehdi ettei kattilaan pääse vettä! Tukahduta mahdollinen palo kannella tai liinalla, ei koskaan vedellä!

Tee pulliin reikä keskelle painamalla peukalot pullan läpi ja pyöräyttämällä. Reikä saa olla aika iso koska munkit laajentuvat paistuessaan. Laita munkkeja paistumaan muutama kerrallaan. Käännä kun alapuoli on sopivan värinen. Nosta kypsät munkit talouspaperin päälle ketkeksi valumaan. Sokeroi munkit.

maanantai 29. heinäkuuta 2013

Hernekeitto





  • 500g kuivattuja herneitä
  • 2l vettä
  • 300-400g porsaan lihaa (esim.potkaa, lapaa) tai  joulukinkun loppu
  • suolaa
Liota herneitä runsaassa vedessä yön yli. Laita herneet liotusveteen kiehumaan, kiehauta ja lisää liha. Keitä hiljalleen kunnes liha on kypsää. Nosta kypsä liha pois keitosta ja leikkaa se kuutioiksi. Lisää pilkottu liha takaisin keittoon ja mausta suolalla.

Hernekeittoa kannattaa keittää paljon kerralla ja pakastaa, koska sen valmistaminen on aikaa vievää.

Broilerkiusaus



(kiusaus perusohje)

Perusohjeen lisäksi:
  • 250g maustamattomia broilerinsuikaleita
  • curryjauhetta
  • paprikajauhetta
Paista broilerinsuikaleita pannulla, mausta ne curry- ja peprikajauheella. Lado ainekset vuokaan, ensin puolet perunasipuliseoksesta sitten broilerisuikaleet ja päälimmäiseksi loppu perunasipuliseos. Lisää suola ja pippuri. Lisää kerma ja paista n. tunti 175 asteisessa uunissa.

Lihakastike




Perusohjeen lisäksi:
  • 1 rkl ruokaöljyä
  • 300-400g maustamatonta porsaan suikalelihaa
  • 1 pieni paprika
  • 1 sipuli
  • 1 iso maustekurkku
  • kokonaisia maustepippureita
  • suolaa
Kuori ja silppua sipuli. Kuullota sipuli öljyssä, lisää lihasuikaleet ja ruskista kevyesti. Lisää vesi suola ja pippurit, hauduta liha kypsäksi. Pilko paprika ja maustekurkku. Lisää ensin kastikkeeseen paprikat, ja kun paprikat ovat lähes kypsiä suurusta kastike perusohjeen mukaan. Lisää valmiiseen kastikkeeseen kurkkukuutiot.

keskiviikko 24. heinäkuuta 2013

Riisivälipala


  • 3dl puuroriisiä
  • 5dl vettä
  • n. 1l maitoa
  • vaniljasokeria
  • (sokeria)
  • 1 prk vaahtoutuvaa vaniljakastiketta tai kermaa tms.

Kuumenna vesi kiehuvaksi, lisää riisi. Kun vesi alkaa olla vähissä lisää maitoa vähän kerrallaan, kunnes tuloksena on hivenen löysä puuro. Mausta vaniljasokerilla (ja halutessasi sokerilla). Jäähdytä puuro kylmäksi. Vatkaa vaniljakastike vaahdoksi ja kääntele kylmän puuron joukkoon. Tarjoa hillon tai marjojen kanssa. Annoksesta tulee aika iso, joten jos teillä ei ole kotona miestä, joka tykkää makeasta (niinkuin meillä), niin kannattaa tehdä vain puoli annosta. Tähän voi käyttää myös tähteeksi jääneen riisipuuron. Maidottoman version saa kun keittää riisipuuron veteen ja käyttää maidotonta vaniljakastiketta, esim. Sunnuntai vaahtoutuva vaniljakastike.

Pannukakku

(pellillinen)

  • 1l maitoa
  • 4 kananmunaa
  • 5dl jauhoja
  • ripaus leivinjauhetta
  • 1tl suolaa
  • (½-1dl sokeria)

Sekoita kulhossa kuivat aineet. Lisää reilu puolet maidosta ja sekoita tasaiseksi, lisää loppu maito, ja anna taikinan seistä vähintään ½ tuntia, jos seisotat kauemmin laita kulho jääkaappiin. Lisää kananmunat ja paista voidellulla pellillä ensin 250 asteisessa uunissa n. 10 minuuttia, ja laske lämpö 175 asteeseen ja paista kunnes kypsä. Jos ei viitsi temppuilla lämmön kanssa niin ihan hyvää tulee jos paistaa 200 asteisessa uunissa.
Pannukakkutaikinaan voi sekoittaa hiutaleita, puuron loppuja tai jos haluaa suolaisen pannukakun niin vaikka kinkkua tai muuta tähteeksi jäänyttä lihaa. Muista silloin vähentää jauhojen määrää esim. 1dl hiutaleita+4dl jauhoja. Suolaiseen pannukakkuun sopii hyvin mausteeksi erilaiset yrtit. Jos tarjoat pannukakun hillon kanssa ei makeaankaan pannukakkutaikinaan tarvitse lisätä sokeria.

Välipalapitsa

(pellillinen)


  • 2dl haaleaa vettä
  • 5dl jauhoja (vehnä-, hiivaleipä-)
  • 2tl kuivahiivaa
  • ½dl ruokaöljyä
  • ripaus suolaa

Sekoita kuivat aineet ja lisää vesi+öljy, vaivaa hyvin anna kohota ½-1 tunti. Kauli kohonnut taikina pellille.

Taikinan kohotessa keitä kokoon:
  • 1prk tomaattimurskaa
  • ½tl mustapippuria
  • (1prk tomaattipyreetä)

Levitä tomaattikastiketta pohjan päälle. Lisää muut täytteet. Päälle juustoraaste ja kuumaan n. 200 asteiseen uuniin, kunnes juusto ruskistuu ja pizza näyttää valmiilta.


Täytteitä: mitä sattuu kaapissa olemaan esim.
  • karkeaksi raastettua porkkanaa, tomaatti- tai paprikakuutioita
  • jauhelihaa tai kinkkua, tomaatti tai paprikakuutioita
  • broileria, ananasta

Sämpylät


  • 2dl hiutaleita tai leseitä
  • 7dl vettä
  • jauhoja
  • 1pss kuivahiivaa
  • ripaus suolaa

Laita hiutaleet tai leseet ja osa vedestä turpoamaan astiaan. Lisää suola ja loput vedestä, vesi pitää olla reilusti kädenlämpöistä. Lisää hiiva sekoitettuna jauhoihin. Jauhoa sekoitetaan taikinaan sen verran kuin esim. puuhaarukalla vaivatta sekoittuu. Taikina jää siis todella löysäksi. Anna kohota n. puoli tuntia, ja nostele taikinasta pellille isolla lusikalla kekoja. Anna nousta vielä n. 15 min. Paista 225 asteisessa uunissa n. 15 min, tai kunnes ovat kypsiä.
Taikinaan voi laittaa hiutaleiden tai leseiden sijaan tai lisäksi puuroa, perunamuusia, porkkanaraastetta tms. mitä on sattunut jäämään. Jauhoina voi käyttää ruis-,ohra-,kaura-,gramham-vehnä- tai hiivaleipäjauhoa, kunhan osa (n.½) on vehnäjauhoja. Jos tekee isomman määrän sämpylöitä, niin ne pysyvät kauemmin mehevinä, jos taikinaan lisää vähän ruokaöljyä.

Rahkapiirakka


 Muruseos:
  • 8dl vehnäjauhoja
  • 3dl sokeria
  • 2tl leivinjauhetta
  • 2tl ruokasoodaa
  • 2tl vaniljasokeria
  • 250g voisulaa

Sekoita kuivat aineet keskenään, lisää voisula


 Pohja:
  • 2/3 muruseoksesta
  • 2dl piimää (tai mitä tahansa hapanmaitotuotetta, esim. jogurttia)
  • 2 kanamunaa

Sekoita piimä-kanamunaseos muruseokseen, vatkaa aika tasaiseksi

 Rahkatäyte:
  • 500g rahkaa (puolet voi olla myös makurahkaa)
  • 2dl sokeria
  • 2 kananmunaa
  • 3tl vaniljasokeria

Sekoita täytteen aineet keskenään

1litra raparperia (tai omenaa, marjoja tms.)


Levitä pohjaseos pellille, levitä pohjan päälle raparperit/marjat/omenat ja niiden päälle rahkatäyte. Murustele lopuksi pinnalle muruseos (1/3)

 Paista 175 asteisessa uunissa noin 45min.

Kauraomenapaistos


  • n. 5dl Omenaraastetta
  • Kanelia
  • (Sokeria)

  • 4dl kaurahiutaleita
  • ½dl vehnäjauhoja
  • ½tl leivinjauhetta
  • 150g sulatettua margariinia
  • 1-1½dl sokeria


Laita piirakkavuoan pohjalle omenaraaste, ripottele päälle reilusti kanelia ja hapokkaille omenoille halutessasi myös sokeria. Sekoita hiutaleet, jauhot ja sokeri keskenään ja sekoita sula margariini joukkoon. Lisää seos vuokaan. Paista 175 asteisessa uunissa kunnes pinta on kauniin värinen. Tarjoa vaniljakastikkeen tai -jäätelön kanssa.

Kana-nuudelikeitto




  • 1pss suurustettua kanakeittoa
  • 1½ l vettä
  • 1pss herne-maissi-paprikaa, tai muita kasviksia
  • kypsää broileria
  • kuumassa vedessä liotettuja nuudeleita

Valmista keitto pussissa olevan ohjeen mukaan, mutta isompaan vesimäärään. Lisää kasvikset, paloiteltu broileri ja pätkityt nuudelit, anna lämmitä. Ei tarvitse maustaa, koska pussikeitossa on mausteet valmiina.

Jos ei halua käyttää pussikeittoa, voi keiton valmistaa myös itse tehtyyn liemeen, jolloin mausteina voi käyttää esim. currya, paprikaa, pippureita ja suolaa.

Kasvislaatikko


  • 2 keskikokoista perunaa
  • porkkana
  • pieni kesäkurpitsa
  • pala munakoisoa
  • varsisellerin varsi
  • pieni pala palsternakkaa
  • n. 4dl ruoanvalmistuskermaa (itse käytän Keiju Ruoka 15%, joka on maidoton/kaurapohjainen)
  • vaaleaa suurustetta
  • yrttejä maun mukaan
  • herbamarea, suolaa, pippuria
 

Kasvikset siivutetaan tai suikaloidaan, mikä sattuu hyvälle tuntumaan. Kasvikset, yrtit, mausteet ja vaalea suuruste ladotaan kerroksittain vuokaan päälle kerma ja paistetaan uunissa 175 asteessa noin tunti tai kunnes kasvikset ovat sopivan pehmeitä. Tähän voi laittaa mitä tahansa kasviksia, kerman voi vaihtaa tomaattimurskaan, laatikkoon voi lisätä juustoa, papuja tai vaikkapa jauhelihaa. Oma lemppari yhdistelmäni on: punajuuri-kaali-ananasmurska-palsternakka-aurajuusto, mutta tämä ei uponnut oikein lapsille. Pitääpä vielä lisätä: bataatti on tosi hyvää lähes kaikessa kasvisruoassa, niin tässäkin.

Perunalätyt


  • 3dl tähteeksi jäänyttä perunamuusia
  • 3 rkl vehnäjauhoja
  • 2-3 kananmunaa
  • valkopippuria, yrttisuolaa, tms. mausteita maun mukaan tai lisää esim. pinaattia tai muita yrttejä

Sekoita tähteeksi jääneeseen perunamuusiin vehnäjauhot ja mausteet anna seistä kylmässä jonkin aikaa ja lisää kananmunat. Paista pannulla vajaan sentin paksuisiksi letuiksi. Tarjoa lisäkkeenä tai välipalana puolukka tai punaviinimarjasurvoksen kanssa.

Perunasalaatti




  • keitettyjä perunoita
  • maustekurkkua
  • sipulia
  • maustamatonta jogurttia/ creme fraicea/ kermaviiliä
  • suolaa, mustapippuria, sinappia

Tähän sopii erityisesti edellispäivänä tähteeksi jääneet uudet perunat, mutta muutkin menettelee. Peruna, kurkku ja sipuli kuutioidaan pieniksi kuutioiksi. Kastike tehdään oman maun mukaan joko jogurtista, creme fraicesta, kermaviilistä, tai vaikka niiden sekoituksesta ja mausteista. Maidottomaan versioon voi käyttää kastikkeena Keiju ruoka 15%, joka on koostumukseltaan ihan käypää. (meillä ainakin menee ihan täydestä)

Syksyinen kasvislisäke


  • iso sipuli
  • pari pientä porkkanaa
  • pieni paprika
  • pala kesäkurpitsaa
  • oliiviöljyä
  • suolaa, mustapippuria

Pilko kasvikset sopiviksi suupaloiksi. Kuullota sipuli oliiviöljyssä pannulla, lisää ohueksi pilkottu porkkana, anna porkkanan kypsyä hivenen. Lisää paprika ja kesäkurpitsa. Anna hetken lämmitä, mutta jätä paprikat rouskuviksi. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

Kasvisrisotto


  • 2dl risottoriisiä
  • ½ punasipulia
  • n.10cm purjoa
  • iso porkkana
  • pala kesäkurpitsaa
  • vettä tai kasvislientä


Kuullota öljyssä sipuli- ja purjosilppua hetken aikaa, lisää riisi ja kuullota vielä hetki, lisää kuumaa vettä tai kasvislientä pienissä erissä. Lisää porkkanakuutiot ja kun riisi on lähes kypsää lisää vielä kesäkurpitsakuutiot. Jos käytät liemenä vettä, mausta maun mukaan vaikkapa pippurilla, suolalla ja erilaisilla yrteillä. Kuvassa värikkäät broileripihvit.

Värikkäät broileripihvit


  • 500g maustamatonta broileria (3 fileeleikettä)
  • pieni punainen paprika
  • iso maustekurkku
  • ½ punasipuli
  • 1-2rkl korppujauhoja
  • valkopippuria, herbamarea, suolaa(jos tarvii, kurkuista tulee suolaa)


Pilko ja sekoita kaikki ainekset tehosekoittimessa karkeaksi rouheeksi, lisää korppujauhoja sideaineeksi. Paista miedolla lämmöllä pannulla pihveiksi. Kuvassa lisäkkeenä kasvisrisottoa.

Lohi-katkarapupasta


  • 4dl kuviopastaa (esim. simpukka)
  • 1pss herne-maissi-porkkana pakastetta tai muita kasviksia, mitä kaapissa sattuu olemaan
  • 200g lohta
  • kourallinen pakastekatkarapuja
  • 2dl ruoanvalmistus kermaa
  • tilliä
  • mausteita, suolaa

Keitä pasta vähässä vedessä puolikypsäksi. Lisää kasvissekoitus (jos käytät muita kuin pakastekasviksia, niin voi laittaa yhtä aikaa kiehumaan makaronin kanssa). Keitä pasta lähes kypsäksi ja lisää kala paloina, kalan kypsyttyä lisää katkaravut ja kerma, anna lämmitä. Mausta maun mukaan vaikkapa sitruunalla, tillillä, mustapippurilla ja suolalla. Kannattaa kokeilla myös tomaattista versiota, jossa kerma jätetään pois ja korvataan tomaattimurskalla.

Lihakeitto

(Sama keitto, kolmella tapaa)


Tapa 1
(keitetty naudanliha)

Perusohjeen lisäksi:
  • 3-4 isoa kiinteää perunaa
  • persiljaa
  • vettä
Lihaa keittäessä, nosta juurekset pois liemestä kun ne ovat kypsiä. Jatka lihan keittämistä, kunnes liha on todella kypsää. Pilko keitetyt juurekset. Ota osa lihasta ja liemestä  toiseen kattilaan, ja lisää joukkoon kuoritut ja kuutioidut perunat sekä vettä, kun perunat ovat kypsiä, lisää juurekset takaisin keittoon. Mausta tarvittaessa, ja lisää persilja ennen tarjoilua.

Tapa 2
(keittopohja 1)

Perusohjeen lisäksi:
Muutos perusohjeeseen:
  • huomioi liemen osuus lisätessäsi vettä keittoon
Valmista keittopohja ohjeen mukaan, lisää liha liemineen yhdessä veden kanssa. Mausta tarvittaessa, ja lisää persilja ennen tarjoilua.

Tapa 3
Kuori ja pilko perunat. Keitä perunat lihan (liemen ja veden) kanssa puolikypsiksi. Lisää keittojuurekset. Mausta tarvittaessa, ja lisää persilja ennen tarjoilua.

Jauhelihakeitto


(keittopohja 1)

Perusohjeen lisäksi:
  • 200-300g ruskistettua jauhelihaa
  • liha- tai kasvisfondia tai mausteita maun mukaan
Valmista keittopohja ohjeen mukaan, lisää  fondi tai mausteet yhdessä veden kanssa. Lisää valmiiseen keittoon paistettu jauheliha.

Helppo nakkikastike

(ruskeakastike perusohje 1)

Perusohjeen lisäksi:
  • pieni paketti nakkeja
  • lihafondia
Valmista ruskeakastike ja mausta se ennen haudutusta lihafondilla. Lisää valmiiseen kastikeeseen pilkotut nakit, anna lämmetä hetken.

tiistai 23. heinäkuuta 2013

Kasvispata


  • ½ keltasipuli
  • ½ punasipuli
  • pala purjoa
  • 1-2 valkosipulinkynsi
  • iso porkkana
  • pala kesäkurpitsaa
  • ½ prk tomaattimurskaa
  • ½ prk kidneypapuja suolaliemessä (Pirkka)
  • ½rasiaa tuoreita herkkusieniä
  • ruokaöljyä
  • mausteita: suola, mustapippuri, paprika, chili

Pilko silpulit ja purjo. Kuutioi porkkana ja kesäkurpitsa. Poista sienistä kannat ja pilko sopiviksi paloiksi. Kuullota sipulit ja purjo öljyssä. Mausta suolalla, mustapippurilla, chilillä ja paprikajauheella. Lisää porkkanakuutiot ja kuullota niitä hetki. Lisää tomaattimurska ja huuhdotut pavut, anna hautua muutama (5-10) minuutti. Lisää kesäkurpitsakuutiot ja hauduta vielä kunnes porkkana ja kesäkurpitsa ovat kypsiä, mutta vielä hivenen rapeita. Lisää herkkusienet ja anna sienien lämmitä. Tarkista maku ja lisää mausteita maun mukaan.
Tarjoile riisin kanssa

Lihapullat kolmella tapaa

Helpot lihapullat
(murekemassa)



Perusohjeen lisäksi:
  • Ranskalainen sipulikeittopussi
  • maustepippuria, suolaa
Muunnos perusohjeesta:
  • käytä vain puolet perusohjeen korppujauhoista
  • korvaa neste kermaviilillä (2dl)
Sekoita sipulikeittoainekset, korppujauho ja mausteet, muista että sipulikeitossa on jo suolaa, joten sitä ei tarvi välttämättä ollenkaan lisätä. Lisää kermaviili ja 1 kananmuna, anna turvota ja lisää jauheliha. Muotoile massasta pullia. Paista pullat pannulla tai uunissa tai keitä ne lihaliemessä kypsäksi.

Valmista kastikeeksi ruskeakastike perusohjeen 2 mukaan ja mausta se pippurilla, suolalla ja vaikkapa ketsupilla tai sinapilla.

Isoäidin lihapullakastike
(murekemassa)

Perusohjeen lisäksi:
  • 1 iso sipuli
  • ½rkl öljyä
  • maustepippuria, suolaa, sinappia
Kuori ja pilko sipuli. Kuullota sipuli kypsäksi pannulla. Valmista murekemassa ohjeen mukaan, lisää kuullotettu sipuli ja mausteet. Paista voissa pannulla. Valmista lopuksi ruskeakastike perusohjeen 1 ohjeen mukaan pannulle jääneestä rasvasta.

Juustolihapullat
(murekemassa)

Perusohjeen lisäksi:
  • 1 iso sipuli
  • 1dl juustoraastetta tai raejuustoa tai fetajuustoa
  • mustapippuria, suolaa, persiljaa
Muunnos perusohjeesta:
  • käytä vain puolet perusohjeen korppujauhosta
Kuullota pieneksi pilkottu sipuli pannulla. Valmista murekemassa ohjeen mukaan, lisää mausteet, juusto ja kuullotettu sipuli. Pyöritä isohkoja pullia ja paista 225 asteisessa uunissa kunnes ovat kypsiä. Tarjoa perunasoseen kanssa.

Kalakeitto

(keittopohja 2)

Perusohjeen lisäksi:
  • 300g kalaa
  • ½ dl tillisilppua
  • suolaa, mustapippuria, nokare voita
Valmista keittopohja ohjeen mukaan. Lisää kala kun perunat ovat lähes kypsiä. Lisää valmiiseen keittoon mausteet ja tillisilppu.

Kinkkukiusaus

(kiusaus perusohje)





Perusohjeen lisäksi:
  • 200g kinkkua kuutioina tai suikaleina
Laita uunivuokaan alimmaiseksi perunasipulisekoitusta ja mausteita, keskelle kinkkua ja päällimmäiseksi kerrokseksi perunasipuliseosta ja mausteita. Lisää kerma ja laita uuniin.

Kanakastike kolmella tapaa

Currykanakastike
(vaaleakastike perusohje 1)

Perusaineiden lisäksi:
  • curryjauhetta
  • suolaa, mustapippuria
  • 2-3dl kypsää kanaa/ broileria
Lisää curryjauhe kattilaan aluksi öljyn kanssa, paahda hetki ja jatka kastikeen valmistusta ohjeen mukaan. Lisää kypsä kana/broileri valmiiseen kastikkeeseen. Mausta suolalla ja pippurilla.


Kana-paprika-ananaskastike
(vaaleakastike perusohje 1)

Perusaineiden lisäksi:
  • n. 300g marinoituja (esim. hunaja) tai marinoimattomia broilersuikaleita
  • 1rkl ruokaöljyä
  • pala purjoa
  • puolikas paprika
  • pieni purkki ananaspaloja
  • loraus kermaa
  • (currya, paprikajauhetta , suolaa, mustapippuria) 
Leikkaa purjo ja paprika suikaleiksi. Kuullota purjo. Lisää broilersuikaleet ja paista ne kauniin väriseksi (lisää marinoimattomaan lihaan mausteet). Jatka kastikkeen valmistamista lisäämällä pannulle perusohjeen öljy/ voi ja jauhot. Valmista kastike ohjeen mukaan. Lisää paprika nesteen kanssa yhtä aikaa, jotta se ehtii vähän kypsyä. Lopuksi lisää ananaspalat ja kerma valmiiseen kastikkeeseen.


Nopea kanakastike
(vaaleakastike perusohje 2)

 Perusaineiden lisäksi:
  • n. 300g marinoituja broilersuikaleita
Ruskista broilersuikaleet pannulla, ja nosta ne kattilaan. Valmista kastike pannun huuhdeliemestä ohjeen mukaan.